Aubergin ‘Kaberi’ F1 frö – Fröer

59 kr

Aubergin ‘Kaberi’ F1 frö – fröer

Aubergin ‘Kaberi (TSX 250) F1*

Solanum melongena

Aubergine är en värmekrävande planta som tillhör samma familj som tomat och paprika. Får små, halvrunda, svarta och blanka frukter som väger ca 50-180 g. Används kokt, stekt eller grillad.  En viktig ingrediens i moussaka och i andra rätter från Medelhavet. Även goda att ugnsteka och fylla med kryddig färs.

Aubergine har ett högt näringsvärde och en bra källa till kostfiber. Odlas bäst i drivhus eller utomhus på mycket skyddad, solig plats. Allra helst planteras den i svart växtfolie (skär ett kryss och plantera i det). Även folietunnel eller plantering i drivbädd rekommenderas tills plantorna är fullt utvecklade. Huvudskottet knipsas av när sidoskotten får blommor. Det främjar fruktbildningen.

Trivs i näringsrik och väldränerad jord. Vattnas regelbundet och gödslas rikligt.

**Förodling: Mars – April. ** 10-12 v före utplantering vid lägsta nattemp +10°C. Så på fuktad såjord. Täck med jord och plast eller ställ i minidrivhus. Håll sådden fuktig. Ställ varmt (+22°C). Efter uppkomst ljust och något svalare. Använd extrabelysning vid tidig sådd. När plantorna är stora nog att hantera sätt 1/kruka i gödslad jord.

**Skörd: **Aug – Okt

**Plantavstånd, cm: **60 Radavstånd, cm: 60

**Planteringsdjup, cm: **0,5

Livstid: 1-årig

**Växtläge: **Sol och skyddat. Växthus/Drivhus

**Antal frö: **Räcker till ca 5st plantor

*Vad betyder F1

F1-hybrider, som de kallas, är en korsning av två inavlade plantor med skilda egenskaper, som har valts ut för att de är särskilt goda. Resultatet blir växter med bra växtkraft och med ett enhetligt utseende. Med F1-hybriderna ska du veta vad du får och kunna lita på att fröerna växer i samma takt och att plantorna blommar samtidigt. Det senare är egentligen mest en fördel för yrkesodlare. I trädgården har vi inget direkt emot att blomningen är lite utspridd och oförutsägbar.

Om du sparar frön från en F1-hybrid och sår säsongen efter kan resultatet bli mycket skiftande. Det är bara den som har båda föräldrasorterna som kan få fram en ny likadan sort. Du måste alltså köpa nya frön av samma sort nästa år för att vara säker på att få rätt blomma eller grönsak. Men å andra sidan kan du få en glad överraskning om den sort som kommer av en F1-hybrid är fin och annorlunda.

Artikelnr: Aubergin 'Kaberi' F1 frö Kategori:

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Aubergin ‘Kaberi’ F1 frö – Fröer”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *