Mangold ‘Bright Lights’ F1 frö – Fröer

39 kr

Mangold ‘Bright Lights’ F1 frö – fröer

Mangold ‘Bright Lights’ F1*

Beta vulgaris (Mangold-Gruppen)

Läcker och dekorativ grönsak.
Olikfärgade stjälkar och blad. Stjälkarna skärs i bitar och ångkokas eller kokas som kålrabbi. Bladen kan tillagas som spenat. Passar för odling på friland eller i kallväxthus. Tunna ut efter grodd till ett plantavstånd på 30 cm. Kräver riklig gödning. Om toppen avlägsnas helt på vid skörden, kan man kupa jord över plantan, täcka den med vinterduk, och kan skörda tidigt på våren. Placeras soligt i humusrik, näringsrik och väldränerad jord.

**Direktsådd: **När jorden blivit uppvärmd. Allt för tidig sådd kan ge plantor som går i blom år 1. Vattna i såfåran före sådd. Håll sådden fuktig tills fröna grott.

Direktsådd: I växthus April-Aug, på friland Maj-Juli

**Blomstring/Skörd: **Juni-Okt

**Plantavstånd, cm: **30

Radavstånd, cm: 30

**Planteringsdjup, cm: **2-3

Livstid: 2-årig

**Växtläge: **Sol

Antal frö: Räcker till ca 40st plantor

*Vad betyder F1

F1-hybrider, som de kallas, är en korsning av två inavlade plantor med skilda egenskaper, som har valts ut för att de är särskilt goda. Resultatet blir växter med bra växtkraft och med ett enhetligt utseende. Med F1-hybriderna ska du veta vad du får och kunna lita på att fröerna växer i samma takt och att plantorna blommar samtidigt. Det senare är egentligen mest en fördel för yrkesodlare. I trädgården har vi inget direkt emot att blomningen är lite utspridd och oförutsägbar.

Om du sparar frön från en F1-hybrid och sår säsongen efter kan resultatet bli mycket skiftande. Det är bara den som har båda föräldrasorterna som kan få fram en ny likadan sort. Du måste alltså köpa nya frön av samma sort nästa år för att vara säker på att få rätt blomma eller grönsak. Men å andra sidan kan du få en glad överraskning om den sort som kommer av en F1-hybrid är fin och annorlunda.

Artikelnr: Mangold 'Bright Lights' F1 frö Kategori:

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Mangold ‘Bright Lights’ F1 frö – Fröer”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *